مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ مدتی است که در لابه لای گفت و شنودهای فضای مجازی، اخباری درباره «انگل مرغ» و شیوع آن در طیور خانگی و صنعتی به گوش میرسد و موجب نگرانیهایی در این زمینه شده است. همه چیز از نتایج پژوهش محققان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شروع شد که در پژوهشی که به تازگی در مجله دانشکده پزشکی اصفهان منتشر شده است، بیان کردند گوشت درصد شایان توجهی از طیور خانگی و صنعتی کشور به نوعی انگل تک یاخته آلوده است. محققان نام این انگل را «انگل توکسوپلاسما گوندی» اعلام کرده اند. آنها تأکید دارند که در باره آلوده بودن طیور کشور به این نوع انگل نگرانیهای جدی وجود دارد و باید در تولید و مصرف غذاهای آماده و نیمه آماده از طیور دقت کافی شود.
برای پیگیری این نگرانی برخی شهروندان، به سراغ رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دام پزشکی خراسان رضوی رفتیم و محمود قربان زاده با بیان اینکه این مسئله موضوع جدیدی نیست، این گونه توضیح داد: همان طور که در این مقاله اعلام شده، این عامل بیماری یکی از شایعترین انگلها در سرتاسر جهان است و موضوع جدیدی نیست. ممکن است تا یک سوم جمعیت انسانها در جهان به این انگل آلوده باشند. اما بحث دام و طیور متفاوت است.
وی افزود: در این مقاله میزان آنتی بادی موجود در خون طیور که علیه این انگل ساخته شده بررسی شده است. این به معنای میزان مبارزهای است که بدن این طیور در مقابل انگل انجام داده است. در این مقاله میزان حضور انگل در بافت عضلات و به بیان دیگر در گوشت مرغ مطالعه نشده است. در این مسائل اگر ضوابط بهداشتی رعایت شود، جای نگرانی نیست.
وی تصریح کرد: این انگل از طریق آب و خاک و سبزیجات هم به انسانها منتقل میشود، زیرا به دلیل تعداد زیاد گربهها و حضور آنها در همه محلهای زندگی انسانها و طبیعت، احتمال انتقال این انگل به انسان زیاد است. ضمن آنکه به این دلیل که سبزیجات بر خلاف گوشت، گاهی بدون پخت مصرف میشوند، احتمال سرایت از طریق این مواد بیشتر هم هست.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دام پزشکی استان افزود: مقامات بهداشتی کشورها همواره بر رعایت ضوابط بهداشتی در مصرف مواد غذایی تأکید دارند. مثلا درباره سبزی به گندزدایی و انگل زدایی به صورت توأمان توصیه میکنند تا درباره از بین رفتن باکتریها و انگلها اطمینان حاصل شود. قربان زاده ادامه داد: پرورش دام و طیور صنعتی شده و با همین صنعتی شدن بسیاری از بیماریها خود به خود از بین رفته است. در حیواناتی که به صورت سنتی نگهداری میشود احتمال بیماری زایی بیشتر است. اما مثلا در طیوری که در مرغ داری نگهداری میشوند دمای محیط، خوراک و ... کنترل میشود و کاملا بهداشتی است. ضمن اینکه انجماد گوشت خود به خود بسیاری از بیماریها را از بین میبرد.
وی افزود: درباره صنعت دام و طیور اطمینان داریم که همه زنجیرهها کنترل و نظارت شده است. با صنعتی شدن مرغ داریها همه شرایط و در همه مراحل از جمله تهیه خوراک، کشتار و نگهداری در سردخانه با حساسیت زیاد کنترل شده و تحت نظارت است. این کنترلها باعث میشود بسیاری از عوامل بیماری زا از بین برود؛ ضمن اینکه همیشه توصیه کرده ایم مردم از مصرف محصولات گوشتی به صورت خام یا نیمه پخته پرهیز کنند. مثلا اگر بهترین جگر به صورت خام مصرف شود، احتمال بیماری زایی وجود دارد.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دام پزشکی استان با بیان اینکه این تحقیقات دانشگاهی، علمی و درست است، افزود: این تحقیقات بر روی نمونههای محدودی انجام شده است، در حالی که جمعیت دام و طیور کشور میلیونی است. اگر همین تحقیقات روی بقیه مواد غذایی مصرفی از جمله سبزیجات صورت بگیرد، احتمال اینکه در نتایج به دست آمده تعداد عوامل بیماری زا بیشتر از دام و طیور باشد وجود دارد. به هر حال اگر ضوابط بهداشتی در مصرف مواد غذایی رعایت شود، بسیاری از این بیماریها از بین خواهد رفت.
وی گفت: مردم نگران نباشند، اما حتما محصولاتی را خریداری و مصرف کنند که تحت نظارت سازمان دام پزشکی است. در محصولات بسته بندی شده باید به تاریخ انقضا و پروانه دام پزشکی توجه شود. در محصولاتی که بسته بندی ندارند و از قصابیها تهیه میشود باید مهر و برچسب دام پزشکی حتما وجود داشته باشد. از کشتار دام و طیور به صورت شخصی و خارج از کشتارگاههای رسمی و مجاز خودداری شود. همچنین توصیه میشود در هنگام کار با مواد گوشتی از دستکش استفاده شود، زیرا بیش از ۸۰۰ نوع بیماری مشترک بین دام و انسان وجود دارد. به عبارتی در حدود ۵۰ درصد از عوامل بیماری زا برای انسان، از طریق دام امکان انتقال دارد.